Stek na ciescie ziemniaczanym http://www.restaurants.pl/ . 4 steki . sól i czarny pieprz . oliwa z oliwek . 125 ml domowego bulionu wo³owego . odrobina Whiskey . ³y¿ka sto³owa mas³a ciasto ziemniaczane: . kilogram ziemniaków, obranych i pokrojonych . 2-3 ³y¿ki mikstury mleka i kremówki (1 do 1) . ³y¿ka mas³a . 2 ³y¿ki posiekanej m³odej cebulki . sól i pieprz mas³o zio³owe: 50 g mas³a zmiksowanego z: - posiekan± cebulk±, - szczypiorkiem, - pietruszk±, - pokruszonym czosnkiem i sokiem z cytryny. Ciasto ziemniaczane: W³o¿yæ ziemniaki do du¿ego naczynia, wlaæ tyle wody, ¿eby przykry³a ziemniaki. Doprawiæ (osoliæ, ewentualnie dodaæ ³y¿kê Warzywka lub innej przyprawy), doprowadziæ do wrzenia, nastêpnie zmniejszyæ ogieñ i gotowaæ a¿ ziemniaki bêd± miêkkie. Nastêpnie osuszyæ je i ubiæ z mlekiem, kremówk± i mas³em. Dodaæ cebulkê, doprawiæ smaku. Podzieliæ ziemniaki na cztery porcjê i uformowaæ sp³aszczone kulki. Oprószyæ ka¿d± kulkê ciasta odrobin± m±ki i obsma¿yæ na gor±cym ma¶le do z³otego koloru z ka¿dej strony. Trzymaæ w cieple. Przyprawiæ steki sol±, czarnym pieprzem i naoliwiæ. Nagrzaæ rondel i sma¿yæ steki do ulubionego stopnia. Gotowe zdj±æ z ognia i trzymaæ w cieple. Do t³uszczu ze steków, który zosta³ w rondlu, dodaæ trochê ciep³ego bulionu wo³owego, odrobinê whiskey, ³y¿kê mas³a i przyprawiæ do smaku. Podgrzaæ, ale nie gotowaæ! Podanie: Umie¶ciæ ciep³± kulkê ciasta ziemniaczanego na ¶rodku du¿ego talerza, na wierzchu kulki umie¶ciæ stek i na to ³y¿eczkê mas³a zio³owego. Wokó³ "konstrukcji" rozlaæ sos z rondla. Na samym koñcu ozdobiæ dzie³o listkiem pietruszki.