Masa orzechowa do tortów i mazurów 3 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mleka 1 kostka masła cukier waniliowy 25 dkg orzechów włoskich Orzechy rozdrobnić. Całe jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę. Dodać masło, mleko i orzechy. Zagotować. Uwaga: doprowadzając masę do wrzenia, cały czas mieszać, żeby się nie przypaliła. Po wystudzeniu przekładać nią krążki tortowe lub mazurki. Świetnie smakuje także z podłożem piernikowym. Można ciasto udekorować lukrem marcepanowym lub/i czekoladą oraz całymi orzechami. Autorem przepisu jest Cookie =======--8<--======= 25 dkg orzechów włoskich bez łupin, 25 dkg cukru pudru, 2-3 żółtka, 20 dkg masła, 40 ml likieru. Orzechy sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, zetrzeć. Masło utrzeć z cukrem dodając kolejno żółtka, połączyć z orzechami i likierem. =======--8<--======= Masa orzechowa: 1 szkl. zmielonych orzechow, 1 szkl. mleka, 1 kostka margaryny, 25 dkg.cukru pudru.Wykonanie: Orzechy sparzyc mlekiem i ostudzic. Margaryne utrzec z cukrem pudrem na pulchna mase. Dodawac lyzka orzechy, ciagle ucierajac.