Brownie Pauli i Pawła 2 tabl. czekol. gorzkiej (200) gr.,1 kostka (200) gr masła,100 g mąki,300 g cukru, 6 jaj, paczka łusk. wł. orzechów. Nad garnkiem z gotującą się na małym ogniu wodą w misce rozpuścić masło z pokruszoną czekol.rozmieszać.Jaja ubić mikserem i stopniowo dodawać cukier i mąkę. Do masy wmiksować przestudzoną czekol. i wymieszać z pokruszonymi orzechami. Do natłuszczonej blachy 60x 30 cm wlać ciasto.Wstawić do nagrzanego 200 st,piekarn. i piec 20-25 minut (tyle u nas, i ciągle jest jeszcze mokre - to trzeba sprawdzić po prostu doświadczalnie, w oryginalnym przepisie było 18-20). ======--8<--======= Legumina ma oficjalną nazwę clafoutis ;-) 4 jajka, 100gr cukru, 1/4 łyżeczki soli, 4 łyżki stoł. mąki, 60gr stopionego masła, 250ml śmietanki + owoce - dowolne, tylko jak najbardziej odsączone, np mrożone po rozmrożeniu powinny porządnie odcieknąć, tak z godzinę. My bierzemy paczke mrożonych. Uwaga: truskawki się nie nadają, za mokre. Najlepszy IMO jest na mrożonych sliwkach, lub mrożonych bądź świeżych wiśniach czy jagodach. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem (dodatkowym, nie z tych 60 gr ;)). Połączyć jajka, cukier, sól, mąkę, śmietankę (można w mikserze), wlać w to stopione masło, odsączone owoce wsypać do naczynia, zalać masą. Piec 30-35 min. w 180 stopniach.