Kotlety ziemniaczane 4 ugotowane ziemniaki, 1 łyżkę mleka, 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, 1/2 żółtka, 1/4 drobno posiekanej średniej cebuli, kminek, koperek lub pieprz ziołowy do smaku Ugotowane ziemniaki rozetrzeć. Dodać zioła przyprawowe, przysmażoną na maśle drobno posiekaną cebulkę, mleko, żółtko i mąkę ziemniaczaną. Wyrobić wszystko na jednolitą masę. Z masy uformować kotlety. Otoczyć w tartym suchym chlebie skrobiowym. Smażyć na maśle na złoty kolor. =======--8<--======== Zapiekanka ziemniaki, czosnek (dużo), trochę mleka, sól, przyprawy, tłuszcz. Obrane ziemniaki trzeba pokroić w plasterki ok. 1 cm. Czosnek też w plasterki. Naczynie posmarować masłem lub olejem, posypać czosnkiem (część) i układać ziemniaki, tak aby ładnie zachodziły na siebie (zazwyczaj robię jedną warstwę - ładnie się zapiekają, ale można i więcej). Posypać resztkami czosnku, solą i przyprawami. Zalać mlekiem (wlewam tyle, aby ziemniaki lekko wystawały). I do piekarnika - 200 C na ok. godzinę. =======--8<--======== Kotleciki Do zimnych, potłuczonych ziemniaków wbijamy jajko. Dodajemy usmażoną wcześniej cebulę. Do smaku dodajemy sól, pieprz i Vegetę. Całość wymieszać. Formować i obtoczyć w bulce tartej (podobnie jak kotlety mielone). Smażyć na patelni.